Commons:Política de protecció

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Protection policy and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Protection policy and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts: COM:P • COM:PROTECT • COM:PPOLICY

Els administradors poden protegir una pàgina o un fitxer per restringir-ne l'edició o el desplaçament. Aquesta protecció pot ser indefinida o caducar al cap d'un temps detrminat.

Aquesta possibilitat sol utilitzar-se només per a combatre el vandalisme i les guerres d'edicions, i la protecció sol ser temporal, excepte en alguns casos com ara plantilles molt utilitzades i pàgines de sol·licitud de drets d'usuari arxivades.

El registre de protecció mostra un registre de les pàgines que han estat protegides, per qui i la raó per la qual s'han protegit. Totes les pàgines que estan protegides actualment es mostren a Special:Protectedpages. Les pàgines inexistents que estan protegides contra la creació es mostren a Special:Protectedtitles.

Les pàgines totalment protegides s'han d'etiquetar amb la plantilla de protecció adequada per a informar els altres i classificar automàticament la pàgina a la Category:Protected. Generalment, les pàgines semiprotegides no s'etiqueten.

Tipus de proteccions

Protecció completa

Shortcut

La protecció total desactiva l'edició per a tothom excepte per als administradors, que són els únics que poden sobreescriure fitxers multimèdia totalment protegits. Per evitar el vandalisme, les pàgines poden estar totalment protegides indefinidament si són imatges molt utilitzades o plantilles transcloses amb freqüència. També es pot utilitzar la protecció total indefinida per a pàgines que no s'han de modificar per motius legals o de copyright, com ara Commons:GNU Free Documentation License. ​

Les pàgines que experimentin una guerra d'edicions, com a resultat d'una disputa, podrien ser protegides temporalment. Durant aquest temps, els administradors només faran canvis significatius si hi ha consens per fer-ho. Qualsevol canvi proposat cal discutir-lo la pàgina de discussió. Aquestes sol·licituds, si són immediates i no controvertides, poden anar acompanyades de l'etiqueta {{Editprotected}} per cridar l'atenció dels administradors.

Protecció de plantilles

La protecció de plantilles s'utilitza en plantilles de més risc i en mòduls Lua, com ara aquells amb un gran nombre de transclusions o que tenen informació de llicència. Les pàgines amb aquesta protecció només poden ser editades pels administradors i pels que tinguin els drets d'usuari d'editor de plantilles.

Autopatroller protection

Autopatroller protection only allows editing for users with the autopatrolled right. It should only be used where semi-protection has been proven to be ineffective in combating disruption in cases such as persistent vandalism, sockpuppetry and edit wars.

Semiprotecció

La semiprotecció impedeix que els usuaris anònims i els comptes registrats amb menys de quatre dies d'antiguitat puguin realitzar modificacions. Aquest és el tipus de protecció més habitual i s'utilitza normalment per a prevenir el vandalisme IP.

Protecció contra el desplaçament

Aquesta protecció impedeix únicament que les pàgines puguin ser desplaçades. Per defecte, les pàgines amb protecció completa també ho estan contra el desplaçament.

Protecció en casada

La protecció en cascada protegeix completament totes les pàgines transcloses de la pàgina protegida, incloses les imatges, la seva pàgina de descripció del fitxer i qualsevol plantilla. A causa de la naturalesa generalitzada i potent de la protecció en cascada, el seu ús s'ha de reduir al mínim. A Commons, la protecció en cascada només s'ha d'utilitzar en situacions excepcionals en què hi hagi un consens per fer-ho.

Anteriorment no era possible impedir la creació de pàgines que encara no existien. Com a solució alternativa, aquestes pàgines s'incloïen en una pàgina que tenia protecció en cascada. Actualment és possible protegir les pàgines utilitzant la protecció integrada de pàgines inexistents de MediaWiki, que s'aplica de la mateixa manera que la protecció ordinària. Tanmateix, l'antic mètode no s'ha deixat de fer servir totalment.

La semiprotecció en cascada està desactivada, perquè permetia que els no-sysops protegissin completament les pàgines transcloent-les.

Protecció contra pujades

La protecció contra pujades es pot utilitzar per evitar la sobreescriptura de fitxers que, o bé s'utilitzen molt en els projectes de Wikimedia (per exemple, icones de plantilla), o bé s'utilitzen en una ubicació perillosa (per exemple, les pàgines principals de la wiki), per tal d'evitar el vandalisme. Aquestes proteccions poden ser indefinides o temporals, per exemple només mentre un fitxer estigui a la pàgina principal d'un wiki. Per als fitxers "molt utilitzats" [upload=sysop] i (per evitar moviments maliciosos o accidentals) s'ha d'utilitzar [move=sysop]. [edit=sysop] no és necessari (ni útil, ja que, per exemple, no permet canvis de categoria) si només el contingut del fitxer és important (per exemple, si només es poden esperar molt poques vistes de la pàgina del fitxer, com passa en l'ús d'una plantilla no enllaçada).

Sol·licituds de potecció i desprotecció

Per sol·licitar una protecció
Per sol·licitar una desprotecció

Vegeu també