Commons:Blokkeerbeleid

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Blocking policy and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Blocking policy and have to be approved by a translation administrator.
Error: This page is not currently protected. Please request protection or remove the protection template.

Shortcut: COM:BP

Beheerders krijgen de mogelijkheid om waar nodig blokkades op gebruikers te beheren. Een geblokkeerde gebruikers is onder andere beperkt bij het bewerken en uploaden van bestanden. In algemene zin zijn blokkades de laatste middel voor gedrag dat potentieel schade toebrengt of haar collegiale sfeer verstoort. Op deze manier is blokkeren bedoeld als een preventievemaatregel en niet als een bestraffende maatregel; afkoelblokkades worden niet goedgekeurd.

Gebruik

Blokkades kunnen worden toegepast met een aantal redenen. De meer voorkomende van deze worden hieronder uitgelegd:

  • Vandalisme. Destructief bewerken of uploaden kunnen resulteren in een blokkade. Bijvoorbeeld:
    • Invoegen van zinloos vulgariteit
    • Invoegen van opzettelijk valse informatie (bijvoorbeeld bestandsbronnen die nep zijn)
  • Bewerkingsoorlog voeren.
  • Schendingen van auteursrechten. Herhaaldelijk uploaden van ongepast gelicentieerde media is een reden om een ​​account te blokkeren. Duidelijke uitleg en waarschuwingen over het Commons-beleid moeten worden gebruikt voor en na het blokkeren van een gebruiker wegens licentieproblemen.
  • Intimidatie. Accounts en IP-adressen die voornamelijk worden gebruikt om een ​​vijandige omgeving voor een andere gebruiker te creëren, kunnen worden geblokkeerd. Geschillen te goeder trouw tussen gebruikers moeten echter worden voorgelegd in de Kroeg voor input van buitenaf. Het bijhouden van de bijdragen van een gebruiker voor beleidsschendingen is geen intimidatie.
  • Ongeautoriseerde of niet-reagerende bot accounts. Botaccounts die niet door de Commons-gemeenschap zijn geautoriseerd, mogen niet werken op Wikimedia Commons, en dubieuze botachtige bewerkingen die niet door de gebruiker kunnen worden verklaard, moeten worden geblokkeerd totdat er discussie plaatsvindt. Botvoorstellen kunnen worden besproken op Commons:Bots of in de Kroeg. Bots mogen niet op Commons worden gebruikt zonder voorafgaande toestemming (deze kan worden aangevraagd op deze pagina).
  • Goedgekeurde botaccounts die tijdelijk niet goed werken. Dit is om extra schade te voorkomen totdat de bot-eigenaar het probleem kan aanpakken.
  • Ongepaste gebruikersnamen.
  • Ontduiking van blokkades. Een beheerder kan een blokkade opnieuw instellen van een gebruiker die opzettelijk een blokkering ontwijkt, en kan de duur van het blokkeren verlengen als de gebruiker verder blokkeerbaar gedrag vertoont. Gebruikersaccounts of IP-adressen die worden gebruikt om een blokkering te omzeilen, kunnen en moeten ook worden geblokkeerd.
  • Misbruik van meerdere accounts om te misleiden, te misleiden, te verstoren, consensus te verstoren of om blokkades of andere sancties te omzeilen. Secundaire accounts worden meestal voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Het primaire account kan al dan niet onderhevig zijn aan nieuwe of uitgebreide blokkeringen, afhankelijk van de omstandigheden.
  • Open of anonimiserende proxy worden meestal geblokkeerd na ontdekking in overeenstemming met Wikimedia-breed beleid. De normale duur van dergelijke blokkade is een jaar.

Instructies voor beheerders

Voor het blokkeren

  • Voor blokkeringen op basis van storend gedrag, zoals vandalisme, herhaalde schendingen van het auteursrecht en handmatige promotionele activiteiten, moet u ervoor zorgen dat de gebruiker op de juiste manier is gewaarschuwd, bij voorkeur met behulp van een waarschuwingssjabloon blokkeren. Er is geen waarschuwing nodig bij het blokkeren van open proxy's en gebruikers met ongepaste gebruikersnamen. Accounts en IP-adressen die uitsluitend worden gebruikt voor ernstig verstorende doeleinden zoals geautomatiseerde spamming, ernstig vandalisme of intimidatie, kunnen ook zonder voorafgaande waarschuwing worden geblokkeerd.
  • Controversiële blokkades kunnen worden besproken op het Blokkeringen en beveiligingsprikbord, bij voorkeur voordat ze worden toegepast, indien mogelijk. Als vuistregel geldt dat u bij twijfel niet moet blokkeren.
  • Reeksen blokkeren zijn bijzonder krachtige hulpmiddelen, en de discussie hierover wordt bijzonder aangemoedigd. Bereikblokken met een duur langer dan 24 uur moeten worden besproken met een checkuser om de waarschijnlijke impact te beoordelen.

Tijdens het invoeren van de blokkade

  • Blokkeringen kunnen worden toegepast op geregistreerde gebruikers, IP-adressen of adresbereiken.
  • Aangezien blokkeringen preventief zijn in plaats van bestraffend, gebruikt u een blokkerduur die evenredig is met de tijd die de gebruiker waarschijnlijk nodig heeft om zich vertrouwd te maken met relevant beleid en zijn gedrag aan te passen. Houd ook rekening met het gedrag van de gebruiker in het verleden en de ernst van de verstoring. Houd er bij het blokkeren van IP-adressen rekening mee dat onschuldige derden die dezelfde adressen delen, kunnen worden geraakt.
  • Geef een reden op voor het blokkeren. De redenering moet bij voorkeur links naar het relevante beleid gebruiken om de geblokkeerde gebruiker te helpen begrijpen waarom ze zijn geblokkeerd. Waar van toepassing zijn diffs of permanent links die de reden voor de blokkering documenteren ook nuttig.
  • Account aanmaken moet in de meeste gevallen worden voorkomen, maar kan worden toegestaan bij het blokkeren van een ongepaste gebruikersnaam om het maken van een andere naam mogelijk te maken.
  • Automatisch blokkeren van IP-adressen die door de geblokkeerde gebruiker worden gebruikt, moet meestal worden ingeschakeld voor gebruikers die zijn geblokkeerd vanwege storend gedrag. Het moet in de meeste andere gevallen worden uitgeschakeld, zoals het blokkeren van slecht functionerende bots en gebruikersnamen die de gebruikersnaambeleid.
  • Voorkom alleen dat de geblokkeerde gebruiker zijn overlegpagina gebruikt of e-mail verzendt als hij deze privileges waarschijnlijk zal misbruiken.

Na het invoeren van de blokkade

  • Inlichten van de geblokkeerde gebruiker, bij voorkeur met behulp van een sjabloon voor gebruikersblokkade.
  • Bekijk de overlegpagina van de geblokkeerde gebruiker en zorg ervoor dat verzoeken om blokkering worden behandeld.
  • Blokkades op basis van storend gedrag moeten worden opgeheven als er reden is om aan te nemen dat het verstorende gedrag niet zal worden hervat.
  • Controversiële blokkades kunnen ook worden hier besproken worden nadat ze zijn toegepast. Om verwarring te voorkomen, moet een andere beheerder een blok alleen opheffen als er consensus is om dit te doen, zelfs als er geen duidelijke consensus is ten gunste van het oorspronkelijke blok.

Checkuser blokkades

Checkusers moeten mogelijk een editor blokkeren op basis van technisch checkuser bewijsmateriaal, vanwege verstoring veroorzaakt door misbruik van meerdere accounts of IP-adressen. Deze blokkeringen zijn gemarkeerd als een {{Checkuserblock}} in het overzicht en mogen niet worden teruggedraaid door niet-checkusers zonder een checkuser te raadplegen.

Aangezien checkuser-gegevens niet openbaar kunnen worden gedeeld en een checkuser-blokkering andere relevante niet-openbare informatie kan omvatten, mag een deblokkeringsverzoek voor een {{Checkuserblock}} alleen door een checkuser worden beoordeeld. Een wijziging hiervan door een beheerder zonder een checkuser te raadplegen, kan leiden tot het verwijderen van rechten.

Toezichthouders blokkades

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om een redacteur te blokkeren op basis van gecontroleerde informatie die niet openbaar kan worden gedeeld. In een dergelijk geval kunnen de beschikbare toezichthouders gezamenlijk handelen op basis van groepsconsensus. Als er onvoldoende toezicht beschikbaar is of als er extra input nodig is, kunnen ze de Wikimedia-stewards raadplegen.

Behalve in een noodsituatie mogen niet-toezichthoudende beheerders niet blokkeren op basis van informatie die hen bekend is en waarop sindsdien toezicht is gehouden. Een beheerder die van mening is dat een dergelijke blokkering vereist is, moet privé contact opnemen met een van de toezichthouders of oversight-commons@lists.wikimedia.org e-mailen.

Elke blokkering die onder deze sectie wordt gedaan, moet door de toezichthouders zo snel mogelijk aan de gemeenschap worden gemeld, met zoveel achtergrondmateriaal als redelijkerwijs kan worden verstrekt.

Een redacteur die onder deze sectie is geblokkeerd, mag niet worden gedeblokkeerd zonder de goedkeuring van de toezichthouders. Een redacteur die zijn blokkade wil laten beoordelen, moet de toezichthouders privé benaderen, die het verzoek als een groep zullen beschouwen. Openbare 'oproepen' op de overlegpagina van de geblokkeerde editor mogen niet worden gebruikt en alle geplaatste oproepen kunnen worden verwijderd.

Beroep tegen blokkade

Geblokkeerde gebruikers worden geïnformeerd dat ze een verzoek tot deblokkering kunnen indienen. Ze kunnen dit doen door {{unblock|toe te voegen als reden voor het verzoek}} op hun eigen gebruikersoverlegpagina. Als alternatief kunnen ze met een passende reden om deblokkering verzoeken via e-mail aan de blokkerende beheerder of een andere beheerder.

Een passende reden zal bijna altijd een van de volgende bevatten:

  • Een erkenning dat het blokkeren passend was en een geloofwaardige belofte dat het gedrag dat ertoe heeft geleid niet zal worden herhaald
  • Een uitleg waarom het niet geschikt is op basis van dit en andere relevante beleidslijnen en richtlijnen of waarschijnlijk een fout of een onbedoeld neveneffect is

Een deblokkeringsverzoek kan verleend of geweigerd worden. Alvorens een verzoek in te willigen om een door een andere beheerder geplaatste blokkering op te heffen, moet de beoordelende beheerder overleg plegen met de blokkerende beheerder, behalve in voor de hand liggende, onomstreden gevallen. Verzoeken op overlegpagina's van gebruikers kunnen alleen worden geweigerd door een niet-betrokken beheerder. Verzoeken voor deblokkeringen van blokkeringen gemarkeerd met {{checkuserblock}} moeten worden beoordeeld door een checkuser.

Het herhaaldelijk verzoeken voor deblokkeren zonder passende redenen kan als misbruik worden beschouwd. Zoals hierboven vermeld, kunnen gebruikers die misbruik hebben gemaakt of waarschijnlijk zullen maken van de mogelijkheid om hun eigen overlegpagina voor gebruikers te bewerken en / of e-mail op deze of een andere manier te verzenden, een of beide van deze rechten worden ingetrokken, waardoor ook wordt voorkomen dat deze bevoegdheden worden gebruikt voor het deblokkeren van verzoeken.

Zie ook