Commons:Beveiligingsbeleid

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Protection policy and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Protection policy and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts: COM:P • COM:PROTECT • COM:PPOLICY

Beheerders kunnen een pagina of bestand beveiligen om het bewerken te beperken of om die pagina te verplaatsen. Zulke beveiligingen kunnen voor onbepaalde tijd zijn of voor een specifieke periode.

Deze mogelijkheid wordt normaal gebruikt om vandalisme en bewerkingsoorlogen tegen te gaan, de beveiliging is normaal tijdelijk. Enkele uitzonderingen zijn veel gebruikte sjablonen en gearchiveerde verzoekpagina's voor gebruikersrechten.

Het beveiligingslogboek laat zien welke pagina's beveiligd zijn, door wie, en de reden die ze gaven voor de beveiliging. Alle pagina's die momenteel beveiligd zijn staan in een lijst op Special:Protectedpages. Niet-bestaande pagina's die beveiligd zijn tegen aanmaken staan op Special:Protectedtitles.

Volledig beveiligde pagina's zullen worden getagt met de passende beveiligingssjabloon om anderen te informeren en om de pagina automatisch te categoriseren onder Category:Protected. Semi-beveiligde pagina's worden over het algemeen niet getagt.

Type beveiligingen

Volledige beveiliging

Shortcut

Volledige beveiliging voorkomt het bewerken door iedereen behalve beheerders. Volledig beveiligde mediabestanden kunnen niet worden overschreven met uitzondering door beheerders. Pagina's kunnen onbepaalde tijd beveiligd worden als het veelgebruikte bestanden of vaak getranscludeerde sjablonen om vandalisme tegen te gaan. Onbepaalde, volledige beveiligen kunnen ook gebruikt worden voor pagina's die niet bewerkt zullen worden wegens auteursrecht- of juridische redenen, zoals Commons:GNU Free Documentation License.

Pagina's waarover meerdere bewerkers duidelijk een andere mening met bewerkingen laten merken, men is het oneens, kunnen tijdelijk beveiligd worden. In deze periode dienen de beheerders alleen bewerkingen aan die pagina te doen waarover geen onenigheid bestaat. Alle wijzigingen dienen op de overlegpagina besproken te worden. Deze verzoeken kunnen worden gedaan met de tag {{Editprotected}}, om de aandacht van de beheerder te trekken.

Sjabloon beveiliging

Voor sjablonen en Lua modules die veel met transclusie gebruikt worden, en dus een grote impact hebben is er een optie om het sjabloon te beveiligen. Dit kan ook in geval van een sjabloon met licentie informatie. Deze beveiligde pagina's kunnen alleen bewerkt worden door beheerders en de gebruikers met met recht sjablooneditor.

Autopatroller beveiliging

Autopatrol-beveiliging staat alleen bewerking toe voor gebruikers met het recht autopatrol. Het mag alleen worden gebruikt wanneer is bewezen dat semi-bescherming niet effectief is in het bestrijden van verstoring in gevallen zoals aanhoudend vandalisme, misleidend gebruik meerdere accounts door een persoon en bewerkingsoorlogen.

Semi-beveiliging

Semi-beveiliging schakelt bewerken uit voor anonieme gebruikers en geregistreerde accounts die minder dan vier dagen oud zijn. Dit is het meest voorkomende type bescherming en wordt vaak gebruikt om IP-vandalisme te voorkomen.

Beveiliging verplaatsen

Verplaatsingsbeveiliging beschermt de pagina alleen tegen verplaatsing. Standaard zijn volledig beveiligde pagina's ook beveiligd tegen verplaatsing.

Trapsgewijze beveiliging

Trapsgewijze beveiliging beschermt alle pagina's transcluded op de beveiligde pagina volledig, inclusief alle afbeeldingen met hun bestandsbeschrijvingspagina en eventuele sjablonen. Vanwege de wijdverspreide en krachtige aard van trapsgewijze bescherming, moet het gebruik ervan tot een minimum worden beperkt. Op Commons mag trapsgewijze bescherming alleen worden gebruikt in zeldzame situaties waarin er overeenstemming is om dit te doen.

In het verleden was het niet mogelijk om niet-bestaande pagina's te beschermen tegen het maken ervan. Als tijdelijke oplossing zijn deze pagina's getranscludeerd op een pagina met trapsgewijze beveiliging. Het is nu mogelijk om pagina's te beschermen met behulp van MediaWiki's ingebouwde bescherming van niet-bestaande pagina's, die op dezelfde manier wordt toegepast als gewone bescherming. De oude methode is echter niet helemaal losgelaten.

Trapsgewijze semi-beveiliging is uitgeschakeld, omdat het niet-beheerders in staat stelde om pagina's volledig te beschermen door ze te transcluderen.

Upload beveiliging

Uploadbeveiliging kan worden gebruikt om te voorkomen dat bestanden worden overschreven die ofwel veel worden gebruikt in Wikimedia-projecten (bijv. sjabloonpictogrammen) of worden gebruikt op een gevaarlijke locatie (bijv. de hoofdpagina's van wiki) om vandalisme te voorkomen. Deze beveiligingen kunnen voor onbepaalde tijd of tijdelijk zijn, bijvoorbeeld alleen zolang een bestand op de hoofdpagina van een wiki staat. Voor "zwaar gebruikte" bestanden moet [upload=sysop] en (om kwaadaardige of onbedoelde bewegingen te voorkomen) [move=sysop] worden gebruikt. [edit=sysop] is niet nodig (en niet nuttig omdat het bijvoorbeeld geen categoriewijzigingen toestaat) als alleen de inhoud van het bestand belangrijk is (bijvoorbeeld als er maar heel weinig weergaven van de bestandspagina kunnen worden verwacht, zoals bij niet-gekoppeld sjabloongebruik).

Beveiliging en opheffing beveiliging verzoeken

Om beveiliging verzoeken
Om beveiliging op te heffen

Zie ook